Да станеш абонат на Топлофикация София, е истинско ходене по мъките

...
Да станеш абонат на Топлофикация София, е истинско ходене по мъките
Коментари Харесай

Софийската топлофикация набира клиенти с тежка бюрокрация

Да станеш клиент на " Топлофикация София ", е същинско вървене по тъгите -  огромна бумащина, бавни и многочислени процедури и такси защо ли не, включително и за медиатори. Само предварителното изследване на техничеките условия за присъеднияване коства 690 лева Цената за врязване на топлопроводно отклоняване се върти към 1000 лв., за включване на абонатна станция таксата е сред 1131 и 2314 лв. съгласно мощността и това са единствено част от разноските.  А има заплащания за капиталов план, за цяла верига съгласувания и скици. 

" Присъединяването на клиенти към топлопреносната мрежа е приоритет на сдружението ", твърди основополагащ документ на " Топлофикация София ", наречен  " Правила за присъединение ". Мислите си, че просто подавате заявление, плащате такса и служителите на общинското дружество идват да ви пуснат парното? Нищо сходно.  По принцип би трябвало всеки снабдител на услуги да ухажва евентуалните си клиенти и да им предлага изкусителни условия. Монополистите обаче не са естествени компании и доставчиците на централно отопление са скръбен образец.  

Ако населявате постройка, която не е топлофицирана, а желаете да е, ще би трябвало да платите и на самата топлофикация, и на медиатори, които да ви преведат през комплицирания бюрократичен лабиринт. Строителните предприемачи добре знаят защо става дума - за дебела директория с всякави книжа. Но за непосветените процедурата по присъединение е същински потрес. Вместо да подготви сама документите за бъдещите си абонати, " Топлофикация София " " общително " ги направлява посредством уеб страницата си или на гише какви заявки, съгласувания, планове, заявления, описи, графици и т.н. са нужни. Общинското предприятия предлага и " екстра " - негови чиновници могат да оказват помощ на претендентите за топлофициране, само че като " външни консултанти " и против надлежно възнаграждение. Отделно има и цели сдружения, основани да посредничат между топлофикацията и нейните бъдещи клиенти. 

Читател на " Сега " описа, че  " оторизиран " кадър на " Топлофикация София " е предложил услугите си като " външен съветник " против комисиона в размер 50 лв. на апартамент.

На самия си уебсайт столичното дружество изяснява, че по избор на  " заявителя " може да изготви капиталовия план - против възнаграждение, което включва разноските за планиране, такса за координиране, цена за оценка на съответствието  на плана, която се прави от  самостоятелен съветник,  както и " дължимите към всички държавни органи такси за доставяне с позволение за градеж ". Самата " Топлофикация "  може да прехвърли цялата тази работа на друга компания, определена с социална поръчка, или пък да превъзложи осъществяването на собствен чиновник, който има уместно инженерно обучение. Ако не се ползват услугите на " вътрешен човек ", а заявителят е предпочел външна компания, за разглеждането и съгласуването на направения капиталов проект топлофикационното дружество взема такса.  

 

Пълна смяна

На този декор се появи добра вест - шефът на " Топлофикация София " Александър Александров заяви, че скоро ще започва цифрова процедура за присъединение на здания към топлофикационната мрежата, като всички разходи за създаване на нови абонатни станции и присъединителни топлопроводи ще бъдат за сметка на предприятието. " Целта е да облекчим оптимално вложителите, да направим административните процеси напълно транспарантни и проследими във всеки стадий, без нужда от интервенция на външни медиатори ", изясни Александров. 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР